Informatie over nestkasten


Informatie over nestkasten

Verschillende vogels hebben verschillende woonwensen. Daarom zijn er ook verschillende typen nestkasten. Let bij de keuze voor nestkasten op de omgeving van je tuin, erf of balkon.
Bosrijke omgeving
Veel vogelsoorten maken hun nest in boomholtes. Deze zogeheten holenbroeders kunnen gebruik maken van nestkasten.
Dus als je in een bosrijke omgeving woont kan je dan ook verschillende nestkasten ophangen: Bijvoorbeeld nestkasten geschikt voor Mezen, Winterkoninkjes, Boomklevers de Bonte vliegenvanger.
Stedelijk gebied
Tot de holenbroeders behoren ook soorten die van nature gebruik maken van gaten en spleten in rotsen, zoals bijvoorbeeld Huismussen.
In onze bebouwde omgeving maken ze vaak gebruik van gaten en spleten in daken en gebouwen. Voor huismussen bestaan verschillende nestkasten. Voor in de tuin en op het balkon zijn er ook tal van kasten voor Mezen beschikbaar.
Platteland
Een agrarisch landschap is open en trekt weer andere vogels. Je kan hier bijvoorbeeld nesten ophangen voor Zwaluwen, Spreeuwen en Mussen.
Ook een kast voor Mezen en andere kleine tuinbezoekers kan hier bewoners trekken.
Tuinen / erven
Naast de holenbroeders zijn er soorten die soms gebruik maken van een halfopen nestkast. Roodborst, Winterkoning, Zwarte roodstaart en Kwikstaart maken normaliter een nest in dicht struikgewas, maar in tuinen met alleen jonge klimplanten en zonder oudere gebouwen in de buurt is het lastig voor deze soorten om een geschikte nestplek te vinden.
Een halfopen nestkast kan uitkomst bieden.
Relevante punten:
Juiste invliegopening

Juiste invliegopening
Welke vogels, welke invliegopeningen?

Nestkasten - Positionering

Juiste positionering
Waar kan je de nestkast het beste ophangen?

Nestkasten - Reiniging & onderhoud

Reiniging & onderhoud
Wat heb ik nodig om een nestkast schoon te maken?

Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.